Doğada etkinlik yapanların pek sevdiği birşeydir harita. Etkinliği daha keyifli, planlanabilir ve güvenli yaparlar. Deniz kayağı da aslında bir tür doğa sporudur. Sonuçta, daha önce hiç gitmediğimiz, coğrafi şartlarını bilmediğimiz yerlere, doğa şartlarıyla başbaşa yol alıyorsak bunun bir su sporundan ziyade doğa sporu kategorisinde ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Her ne kadar Türkçe’de harita, hem karada hem de denizde kullanılanları tarif etmek için kullanılsa da aslında yabancı dillerde bunlar ayrılıyor. İngilizce’de kara için kullanılanlara “map” deniz için kullanılanlara “chart” deniyor. Bu sebeple denizde kullandığımız haritalara “deniz haritaları” desek yanlış olmaz.
Bilindiği gibi, Türkiye kıyılarını gösteren deniz haritalarını yayımlamakla yetkilendirilmiş tek kurum Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesidir. Bu kurumun ürettiği deniz haritaları ise sadece yetkili satıcılarda (Örneğin ADF) satışı yapılabilir. Şahsen, bir harita fetişisti olarak ben SHOD’un yayımladığı “yat haritaları”nın bazılarını satın aldım ve alınmasını da tavsiye ediyorum. Bu yat haritaları yaklaşık 15-20’şer sayfalık farklı ölçek ve detaylardan oluşan setlerden oluşuyor. Örneğin: 2901 Marmara Denizi Doğusu. Bu haritalarda: girilmesi yasak bölgeler, demirlemenin yasak olduğu yerler, deniz derinlikleri, gemi trafiği düzenlemeleri, kıyı şeridindeki ya da açıktaki tehlikeli kayalıklar, fenerler, varsa özel notlar vs birçok bilgi var. Planladığınız etkinliklerinizde daha güvenli, daha konforlu olmak istiyorsanız bu yat haritaları serisini şiddetle tavsiye ediyorum. Çok basit bir örnekle, Marmaris’ten Fethiye’ye bir etkinlik planlarken kullanacağınız Google Earth size birçok bilgi sağlayabilir, hatta henüz gitmediğiniz yerlerin fotoğrafını dahi görebilirsiniz. Fakat Marmaris’ten çıktıktan hemen sonraki ilk koyda kocaman bir askeri bölge (Aksaz) olduğunu ve yaklaşmanın bile yasak olduğunu öğrenemezsiniz. 2009 yılında yabancı bir arkadaşımız bu bilgiye sahip olmadığı ya da askeri bölgenin sınırlarını çok iyi bilmediği için başının biraz derde girdiğini de hatırlatayım.
Bahsettiğim yat haritaları size çok pahalı geliyorsa bunların ücretsiz versiyonunun olduğunu söylemek oldukça güzel bir haber olacaktır sanırım. Amerika menşeli kurum olan NOAA, Amerika ve diğer birçok dünya ülkesinin kıyılarına ait haritaları online olarak incelemenize olanak sağlıyor, bunların büyük kısmını ise sipariş vererek satın alabiliyorsunuz. Fakat söylemek gerekli ki, bu haritalar SHOD’un yayınladığı haritalar kadar güncel değiller, genelde doksanlı yılların haritaları, hem de daha az detay içeriyorlar.
NOAA’nın online olarak incelenebilecek deniz haritalarından özellikle Türkiye kıyılarına ait olanlarını aşağıda paylaştım. İş göreceğine eminim.
Samsun Trabzon’dan Sochi’ye Sinop
İzmit Körfezi ve İstanbul girişi
Çanakkale Boğazı’na Marmara’dan yaklaşım
Edirne: Yunanistan – Türkiye sınırı
Çanakkale Boğazı – Babakale arası
Kaş – Meis çevresi liman detayları
Kadırga Burnu – Bölükbaşı Burnu
Eğer size Türkiye sınırları yetmiyorsa, Akdeniz’e açılmak istiyorsanız buradan deniz haritalarının listesine bir göz atın derim.